Vidste du det om Antarktis?

Global opvarmning og Antarktis er ofte i overskrifterne i disse år. Men vidste du, at Jordens sydligste kontinent først blev opdaget i 1820? Læs flere interessante fakta om det kolde kontinent her.

Terra Australis Incognita

Antarktis satellitbillede
Satellitbillede af Antarktis: Kilde: NASA.

Antarktis som er en halv gang større end USA, er formelt opdelt i øst og vest. Den østlige del udgør to tredjedele af kontinentet og er omtrent på størrelse med Australien. Øst- og Vestantarktis er adskilt af Den Transantarktiske Bjergkæde, der med en længde på omkring 3500 kilometer er en af de længste i verden.

Allerede tilbage i det 15. århundrede optrådte et hypotetisk kontinent på europæiske kort, Terra Australis Incognita (“det ukendte sydland”). Men der skulle dog gå flere hundrede år, før man fik bekræftet dets eksistens.

Den berømte opdagelsesrejsende James Cook sejlede mellem 1772 og 1775 rundt om kontinentet og så pakis. Det var dog først omkring 1820, at den amerikanske sælfanger Nathaniel Palmer og briten Edward Bransfield uafhængigt af hinanden kom tæt nok på til at se Den Antarktiske Halvø. Den første mand som faktisk satte fod på Antarktis, var formentlig amerikanske John Davis, som gik i land året efter. Norske Ronald Amundsens ekspedition var den første til at nå ind til sydpolen i 1911.

Har det meste af Jorden ferskvand

Antarktis er næsten komplet dækket af is, som nogle steder er 4 kilometer tyk. Det betyder, at 70 procent af alt Jordens ferskvand findes på Antarktis og 90 procent af planetens ferskvandsis. Hvis al isen på Antarktis smeltede, ville verdens have stige 61 meter. Men selv med den nuværende opvarmning er der dog heldigvis ikke udsigt til, at det sker foreløbig.

Til trods for det tykke islag er Antarktis en ørken. Den indre del af kontinentet får således i gennemsnit blot 50 mm nedbør årligt – mest som sne – hvilket er mindre end, der falder i Sahara. Mens det store afrikanske ørkenområde kan blive stegende varmt, er der til gengæld frysende koldt på Antarktis. Den laveste temperatur man nogensinde har målt, – 89.6°C, blev målt på den russiske forskningsstation Vostok.

Havstrøm omkranser Antarktis

Rundt om Antarktis løber en havstrøm, den antarktiske circumpolare havstrøm, der som den eneste når hele Jorden rundt og forbinder Atlanten, Stillehavet og Det Indiske Ocean. Havstrømmen som drives af en kraftig vestenvind, er berygtet blandt søfolk og uden tvivl medvirkende til, at Antarktisk først blev opdaget i 1820.

pingviner
Kejserpingvinen. I vintermånerne er hannen det eneste varmblodet dyr på Antarktis, når han ruger på ægget alene.

God jagtmark

Antarktis er et af de bedste steder at lede efter meteoritter på Jorden. Ikke fordi der falder flere ned her, men fordi de særlige forhold gør det nemmere at finde dem. For det første træder de sorte sten tydeligt frem ovenpå den hvide sne, og for det andet betyder det tørre, kolde klima, at stenene er velbevaret.

Der har siden 1976 været en årligt tilbagevendende meteoriteftersøgning, Antarctic Search for Meteorites (ANSMET), der finansieres og ledes af USA, men som også har haft deltagelse af danske geologer. Siden starten har man i gennemsnit gjort 550 meteoritfund per sæson, i alt 21.000 fund. I Danmark falder der statistisk set kun 3 meteoritter om året, og der kan gå adskillige årtier mellem at en af dem findes.

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *