Vi foretrækker ledere med dybe stemmer

Har du ambitioner om at blive politiker? Så bør du måske øve dig i at tale i et lavere toneleje. En ny undersøgelse fra USA viser endnu engang, at politikere med en dyb stemme har størst chance for at blive valgt.

Dyb og kraftig stemmer et tegn på styrke

Den nye undersøgelse fra University of Miami og Duke University (North Carolina) viser, at vælgere foretrækker at sætte krydset ved kandidater med en dyb stemme, da de forbinder denne med styrke, integritet og kompetence.

Ifølge forskerne kan vores præference for ledere med dybe stemmer spores tilbage til et tidspunkt tidligt i menneskets historie, hvor det var en fordel at følge en leder, som ikke blot i overført betydning var stærk. Tidligere undersøgelser har vist, at personer med en dyb stemmer generelt har et højere testosteron-niveau, større fysisk styrke og er mere aggressive.

Vælgernes præference for en dyb stemme gælder ifølge forskerne politikere af begge køn.

Margaret Thatcher
Margaret Thatcher ændrede eftersigende med succes sin stemme til et dybere toneleje.

Foretrækker midaldrende dybe stemmer

I undersøgelsen lavede forskerne først et eksperiment, hvor de bad 800 testpersoner om at vælge mellem to hypotetiske kandidater, når de kun fik oplyst alder og køn. Alderen på de hypotetiske kandidater varierede fra 30 til 70, men resultatet viste, at testpersonerne foretrak kandidater mellem 40 og 60 år.

Dette er en alder, hvor vælgerne vurderer at kandidaterne er gamle nok til at have erfaring, men ikke så gamle at de er ved at falde af på den og blive dårligere ledere. Ifølge Casey Klofstad, en af forskerne bag den nye undersøgelse, er 40 og 50erne også netop den alder, hvor vores stemme rammer det dybeste toneleje.

I undersøgelsens andet eksperiment blev 400 mænd og 403 kvinder bedt om at lytte til to lydoptagelser af en stemme, som sagde “Jeg beder jer stemme på mig til november”. Testpersonerne blev herefter bedt om at vurderer hvilken stemme, der virkede henholdsvis stærkest, mest kompetent og ældst, samt ikke mindst hvilken de ville vælge, hvis det var to kandidater.

Hvad testpersonerne ikke vidste var, at de to stemmer i virkeligheden kom fra samme person. Forskerne havde blot hævet eller sænket tonelejet digitalt.

Resultatet af dette eksperiment var, at den dybeste stemme fik mellem 60 og 76 procent af stemmerne. Til forskernes overraskelse lagde testpersonerne størst vægt på styrke og kompetence fremfor alder.

Ikke bevidste om stemmens betydning

De fleste af os vil gerne tro, at vi træffer vores valg baseret på bevidste, rationelle overvejelser om kandidaterne. Men undersøgelsen resultater viser, at vi i virkeligheden ofte baserer vores valg på subtile signaler, som vi måske ikke selv er bevidste om.

Det er ikke nødvendigvis en dårlig ide, at følge en ubevidst præference. “Men hvis det viser sig, at personer med dybere stemmer faktisk er dårligere ledere, er det ikke godt, at vælgerne stiller ind på dette signal, hvis det faktisk ikke er en pålidelig indikator for lederegenskaber”, siger Casey Klofstad.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *