Mange af os sidder foran skærmen til lige før sengetid – og ofte længe efter. Det kan forskyde døgnrytmen og medføre helbredsproblemer. Der er dog en simpel måde at komme tilbage på sporet: camping.
Døgnrytmeforskydelse er farlig for helbredet
En forskydning af døgnrytmen gør det ikke blot sværere at komme ud af sengen om morgen.

“Det moderne samfunds sene døgnrytme og sengetid er forbundet med dårlig ydeevne og sundhedsmæssige konsekvenser som døsighed og ulykker, reduceret effektivitet på arbejde og i skole, misbrugsproblemer, humørsvingninger, diabetes og fedme,” siger Kenneth Wright fra University of Colorado Boulder, som står bag en ny undersøgelse af sollysets betydning for vores døgnrytme. “Vores resultater viser, at livet i vores moderne omgivelser medvirker til døgnrytmeforskydelse uanset sæson, og at en weekends camping hurtigt nulstiller vores indre ur.”
Forskerne har ved tidligere eksperimenter påvist, at mere tid tilbragt udendørs i solen kan afhjælpe søvnproblemer ved at rykke døgnrytmen tilbage i det rette spor.
I en ny undersøgelse ønskede forskerne at teste om denne effekt også gælder i vinterhalvåret, hvor der ikke er ligeså mange lyse timer udenfor. Derfor bad man en gruppe testpersoner tage på en fem-dages vintercampingtur uden nogen form for lys eller mobiler.
Efterfølgende viste det sig, at testpersonernes hormondøgnrytme, målt på stigning af melatonin-niveauet i kroppen, efter campingturen var skruet blevet mere end 2,5 timer tilbage. Testpersonernes søvnrytme var tilsvarende blevet nulstillet, så de gik i seng tidligere.
Tag på camping i weekenden
Det er måske ikke så overraskende, at mennesket ligesom andre dyr (og planter) påvirkes af lys. Det vil dog nok være overraskende for mange, at der som camping-eksperimentet viser, ikke skal ret meget til for at genoprette en sund døgnrytme.
“Hvis man ønsker at gå en time tidligere i seng, så kan en weekend brugt på camping være den helt rette ting,” siger Wright. Han anbefaler, at man generelt forsøger at opholde sig i mere sollys i løbet af dagen og mindske mængden af kunstig belysning om aftenen.
Kilde: Current Biology, Stothard and McHill et al.: “Circadian Entrainment to the Natural Light-Dark Cycle across Seasons and the Weekend”
Topfoto: Dan Maus, Public domain.