Sneleopardens blod er ikke tilpasset livet i de høje bjerge

En ny undersøgelse viser overraskende, at hæmoglobinet i sneleopardens blod ikke binder ilt bedre end en almindelig huskats til trods for, at sneleoparden lever i den tynde luft i verdens højeste bjerge.

Katte dårlige til højder

Katte er ifølge forskerholdet bag den nye undersøgelse generelt kendt for ved en manglende evne til at klare sig i iltfattige miljøer.

“Medlemmer af kattefamilien har hæmoglobin med usædvanlig lav oxygen-affinitet”, siger Jay Storz fra University of Nebraska, USA, en af forskerne bag undersøgelsen.

Sneleopard i sne
Der er omkring 5.000 sneleoparder tilbage på verdensplan. Foto: Roderick Eime, Creative Commons.
Da sneleoparder skiller sig ud fra resten af kattefamilien ved at leve i Himalayabjergene i Asien, hvor de uden problemer bevæger sig rundt i de iltfattige luftlag over 6.000 meters højde, ville forskerne teste om sneleopardens hæmoglobin har udviklet særlige tilpasninger.

Et overraskende resultat

Forskerne indsamlede blodprøver fra en række katte i zoologiske haver i USA heriblandt to løver, en tiger, en panter, en leopard og fire sneleoparder.

En sammenligning af kattenes gen for det ilt-bindende blodprotein viste ganske overraskende, at sneleoparden bærer nøjagtig samme mutation, som hæmmer andre kattes evne til at transportere ilt (og kuldioxid) i blodet.

Da sneleopardens hæmoglobin ikke binder ilt bedre end en almindelige huskat, mener forskerne, at den måske i stedet blot kompenserer for det lave iltindhold i luften ved at trække vejret hurtigere og dybere.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *