Skarven kan høre under vand

Det er for første gang nogensinde lykkedes at bevise, at en fugl ligesom hvaler og sæler kan lytte efter fisk under vandet.

Kan høre fiskene

Det er forskere fra Syddansk Universitet som i forsøg med skarven Loke (Phalacrocorax carbo) har påvist, at skarver kan høre under vand. Det giver formentlig fuglen en stor fordel, da det netop er i dette miljø, at den finder størstedelen af sin føde.

En undervandshøjtaler udsendte en række forskellige lyde, og svømmede Loke i retning mod højtaleren fik han en belønning. Forsøgene viste, at skarvens hørelse under vand gør den i stand til at opfange lyde mellem 1 og 4 kHz. Det er netop inden for dette lydspektrum, at blandt andet ulken og silden laver lyde. Begge disse fisk er på skarvens menu.

Skarv fanger fisk
Skarven er blot én af omkring 800 fuglearter, som primært jager i vandet.. Foto: Hans Stieglitz, Creative Commons.

“At høre under vand må være en meget nyttig sans for skarver. De er afhængige af at finde føde, selv hvis vandet ikke er klart, eller hvis de lever i Arktis, hvor det er mørkt i lange perioder,” siger Kirstin Hansen, Ph.D., som er en af forskerne bag undersøgelsen.

Sårbar overfor støj?

Det er dog ikke kun lyden af fisk, som findes mellem 1 og 4 kHz. En række menneskeskabte lyde i havet findes også inden for dette spektrum. Man ved således allerede at støj fra for eksempel skibstrafik og boreplatforme kan gøre det svært for havdyr som marsvin og sæler at kommunikere og orientere sig. Denne form for støj kan med den nye undersøgelse in mente også vise sig at være et problem for fugle, der søger føde i havet.

Det er omkring en tiendedel af alle fuglearter – ca. 800 arter – som finder deres føde under vandet. Et af de næste skridt for forskerne er, at finde ud af om flere af disse i lighed med skarven kan lytte sig frem til deres bytte.

I videoen herunder fortæller forskerne om undersøgelsen.

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *