Skak rummer uendelige muligheder

Skak er et af verdens mest populære brætspil, som spilles af millioner verden over. Det gamle spil rummer så astronomisk mange trækmuligheder, at verdens kraftigste computere endnu ikke kan regne dem ud og måske aldrig kommer til det.

Nemt at lære, svært at mestre

Skakspiller
Allerede i de første træk er der mange muligheder. Foto: Elvert Barnes, Creative Commons.

Selv børn fra 3-4 års alderen kan lære reglerne for at flytte skakbrikkerne rundt på brættet, men samtidig rummer spillet mulighed for dybe strategiske og taktiske overvejelser, da antallet af mulige skakpositioner er nærmest uendeligt.

Spillet virker umiddelbart forholdsvist enkelt. Hvid og sort starter med hver 20 forskellige trækmuligheder, men i allerede i disse tilsammen 40 mulige træk ligger 400 mulige positioner af brikkerne på det ternede bræt.

Det skyldes, at sort for hvert af hvid spillers træk har 20 forskellige modtræk. Det vil sige, at det samlede antal mulige skakpositioner (placering af brikkerne på brættet) efter begge spilleres første træk er 20 gang 20, altså 400.

Astronomisk mange skakspil

Regner du videre på antallet af mulige positioner for hver af disse 400, vil du se, at når også det andet træk inkluderes giver det 71.852 muligheder. Et tal som allerede overstiger de fleste almindelige menneskers hukommelsesevner. Det er dog ikke noget imod mulighederne, der opstår ved at inkludere spillernes tredje træk i regnestykket.

Når spillerne har foretaget deres tredje træk, er de endt på én af mere end 9 millioner mulige positioner. Efter fjerde træk, som vel og mærke stadig er tidligt i spillet, er antallet af mulige positioner vokset til mere end 315 milliarder, og herefter bliver antallet blot endnu mere astronomisk.

Skakbrik fra det 12. århundrede.
Skakbrik fra det 12. århundrede. Foto: Gautier Poupeau, Creative Commons.

Antallet af mulige positioner i et fuldt skakspil på for eksempel 40 træk er noget nær uendeligt. Det er svært at se for sig, men antallet af teoretisk mulige, forskellige skakspil på 40 træk er langt større end antallet af elektroner i det synlige univers!

Skakkens oprindelse

Den første form for skak blev formentlig spillet i Indien ca. år 600 efter vor tidsregning. Herfra spredte spillet sig via Mellemøsten til Europa, hvor spillets regler og udformning gennemgik flere markante ændringer.

Tidligere var dronningen for eksempel en relativt svag brik, som blot kunne bevæge sig ét felt ad gangen. Men for at gøre spillet hurtigere fik dronningen omkring år 1450-1500 mulighed for at bevæge sig uhindret i alle retninger på brættet. Omkring det 15. århundrede havde skakspillet mere eller mindre havde fundet den form, som vi kender i dag.

Lær at spille skak

Har du lyst til at lære at spille skak? Så er Dansk Skoleskak et godt sted at starte. Vil du spiller online, er det nemt at finde modstandere på alle niveauer og spille gratis på for eksempel lichess.org

Start eventuelt med at se om du kan løse dagens skaknød!

Vidste du også at
  • Den regerende verdensmester i skak og den højest rangeret spiller nogensinde er norske Magnus Carlsen.
  • Ordet “Skakmat” stammer fra det persiske “Shah Mat,” der betyder “Kongen er død.”
  • Fra startpositionen er der otte forskellige muligheder for at sætte din modstander mat i bare to træk.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *