Retfærdighedens gudinde er ikke blind

Et ansigts troværdighed kan afgøre liv eller død. Det er konklusionen på en ny undersøgelse fra USA, som viser at tiltalte med et mindre troværdigt ansigt har større risiko for at havne på dødsgangen.

Jury lader sig påvirke af ansigt

Al Capone
Al Capone

Selvom retssystemet skal være objektivt og kun lade sig påvirke af sagens fakta, er det tilsyneladende svært for juryer og dommere ikke at lade sig påvirke af den tiltaltes udseende.

Ved at indsamle 371 fotos af indsatte i Florida dømt for overlagt mord og lade et panel bestående af 208 personer bedømme ansigternes troværdighed på en skala fra 1 til 5, viste forskerne, at desto lavere en bedømmelse et ansigt fik, desto større var sandsynligheden for at den indsatte var dømt til døden.

“Vi har vist, at ansigts-fordomme desværre siver ind i, hvad der bør være den mest velovervejet og omhyggelige beslutning, juryer og dommere kan tage – hvorvidt nogen skal henrettes”, siger forskerne bag undersøgelsen John Paul Wilson og Nicholas Rule fra University of Toronto.

Uskyldigt dømt

Mere foruroligende viste en opfølgning på resultatet desuden efterfølgende, at også indsatte som senere har vist sig at være uskyldigt dømt, havde større risiko for at få en dødsstraf med et utroværdigt ansigt.

“Dette resultat viser, at disse effekter ikke blot skyldes at de mere modbydelige kriminelle annoncerer deres ondskab gennem deres ansigter, men snarere tyder det på, at der virkelig er fordomme, der kan vildlede folk uafhængig af eventuelle kerner af sandhed,” siger Wilson og Rule.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *