Økologisk mad er værre for klimaet

Køber du økologisk mad i forventning om at det er bedre for klimaet? Så tager du fejl. Det er i hvert fald konklusionen i en ny svensk undersøgelse, som har sammenlignet økologiske og konventionelle landbrug.

Meget større klimaaftryk

Det er forskere fra Chalmers tekniska högskola i Göteborg, Sverige, som i en netop offentliggjort artikel i tidskriftet Nature viser, at økologisk producerede fødevarer kan have et betydeligt større klimaaftryk end deres konventionelt producerede modstykker. 

“Vores undersøgelse viser, at økologiske ærter dyrket i Sverige har et omkring 50 procent større klimaaftryk end konventionelt dyrkede ærter. For nogle fødevarer er der en endnu større forskel – eksempelvis er forskellen for økologisk svensk vinterhvede nærmere 70 procent,” siger Stefan Wirsenius, docent ved Chalmers og en af forfatterne til undersøgelsen.

Økologi bruger mere plads

At de økologiske fødevarer belaster Jordens klima meget mere skyldes ifølge forskerne primært, at økologiske landbrug har et mindre udbytte per hektar end landbrug, hvor der bruges kunstgødning. 

Økologiske landbrug skal altså lægge beslag på mere jord for at producere samme mængde fødevarer som et konventionelt landbrug, hvilket Stefan Wirsenius argumenterer for i sidste ende fører til mere skovrydning enten lokalt eller et andet sted i verden.

Når skove fældes eller afbrændes frigives den CO2, som er lagret i træerne. Ifølge Verdens Skove står skovrydning for cirka 12 procent af den globale CO2 udledning, hvilket er næsten det samme som hele verdens transport.

Køer

Kalve- og oksekød har en større klimabelastning end de fleste andre fødevarer. Foto: StanzeCreative Commons.

Bønner bedre end bøf

Holder du af en god bøf, eller er du glad for mælkeprodukter, er økologi heller ikke det rette valg for klimaet. Selvom undersøgelsen ikke inkluderer kød- og mælkeprodukter, vil de økologiske udgaver, som produceres af dyr, der har fået økologisk foder, ifølge forskerne i sagens natur have et tilsvarende større klimaaftryk end konventionelt produceret kød og mælk. 

Vil du mindske CO2-udledningen, som medvirker til den globale opvarmning, er løsningen altså ikke blot at spise økologisk kød, men nok snarere mindre kød i det hele taget.

Stefan Wirsenius understreger således, at undersøgelsen ikke er en opfordring til at droppe økologien til fordel for konventionelt dyrkede fødevarer for at få et mindre klimaaftryk. Vil du sætte et mindre klimaaftryk, er det vigtigere at overveje, hvilken type fødevarer du spiser. I forhold til CO2-regnskabet er det for eksempel bedre at spise økologiske bønner eller økologisk kylling end en konventionalt produceret bøf. Der kan desuden være andre fordele ved at vælge økologi, heriblandt i forhold til dyrevelfærd.

Du kan finde mere information om fødevares klimaaftryk hos Landbrugsstyrelsen.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *