Nye billeder viser mystiske overflademønstre på Pluto

NASA har frigivet nye fotos af Pluto fra New Horizons sonden, der viser et stort karterfrit sletteområde, der er næppe er mere end 100 millioner gammelt og præges af mønstre, som forskerne har svært ved at forklare.

Ung overflade overrasker forskerne

Det hjerteformede område på Pluto, som uofficielt hedder “Tombaugh Regio” opkaldt efter dværgplanetens opdager, Clyde Tombaugh, har forbløffet forskerne. Kilometerhøje, frosne bjerge, dybe kløfter og ikke mindst de flade, kraterløse sletter vidner om et himmellegeme med en dynamisk overflade. Ikke den geologisk set døde dværgplanet, som forskerne havde forventet at se.

Pluto frosne hjerte
Kulilte (markeret med grønt) i Pluto frosne hjerte. Foto: NASA/JHUAPL/SWRI

NASA nøjedes ved dagens pressemøde med at kalde de særprægede overflademønstre i det flade sletteområde for “spændende” og understregede, at det stadig vil tage 16 måneder at downloade alt data fra New Horizons. Når forskerne til den tid har fået adgang til alle fotos i højeste opløsning, kan de bedre analysere mønstrene.

Foreløbig hælder forskerne til, at felterne er dannet ved at materiale har trukket sig sammen. Ligesom når mudder tørrer ind her på Jorden. Men det kan også være sket ved konvektion, hvor varmt material er “boblet op” til overfladen. Plutos indre er dog så køligt, at forskerne hælder til den første forklaring.

Sputnik Planum

Sletteområdet der har fået navnet Sputnik Planum efter den russiske satellit, kendetegnes af talrige felter i forskellige former. Felterne er knap 20 kilometer på tværs og omkranses af lave render.

“Dette terrænet er ikke let at forklare,” sagde Jeff Moore, leder af New Horizons Geology, Geophysics and Imaging Team (GGI) ved NASA’s Ames Research Center i Moffett Field, Californien, og fortsætter “Opdagelsen af store, kraterløse, meget unge sletter på Pluto overgår alle forventninger fra før forbiflyvningen.”

De seneste data NASA har hentet ned fra New Horizons sonden afslører også, at der i den vestlige halvdel af Tombaugh Regio er en høj koncentration af frossen kulilte, hvilket man endnu heller ikke har nogen forklaring på.

Læs hvorfor Pluto ikke er en planet

NASA har brugt de seneste billeder fra New Horizons til at lave en simuleret flytur over Pluto’s frosne bjerge og sletter.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *