Nye billeder af Pluto forbløffer forskerne

Rumsonden New Horizons er nu omkring 5 milliarder kilometer fra Jorden og på vej væk fra Pluto efter en historisk forbiflyvning i juli. NASA har netop modtaget de første nærbilleder af dværgplaneten, som afslører en forbløffende geologisk aktivitet.

“Det er kompliceret”

NASA er begyndt at downloade de billeder og anden data New Horizons indsamlede i forbindelse med den vellykkede forbiflyvning af Pluto. På grund af den lange afstand vil det tage et helt år før alle data er hentet, men de første få billeder viser allerede en verden fyldt med komplekse elementer.

NASA antenne
NASA har antenner i Spanien, USA og Australien, som henter data ned fra New Horizons. Foto: NASA.
“Overfladen af Pluto er mindst lige så kompleks som den på Mars,” siger Jeff Moore, leder af New Horizons Geology, Geophysics and Imaging (GGI).

Billederne viser blandt andet gamle, kraterfyldte områder ved siden af yngre, krater-fri iskolde sletter. Der er sågar områder, der ligner mørke vind-blæst klitter, hvilket vil være en stor overraskelse.

“At se klitter på Pluto – hvis det er, det de er – ville være helt vildt, fordi Plutos atmosfære i dag er så tynd,” sagde William B. McKinnon fra Washington University, St. Louis. “Enten havde Pluto en tykkere atmosfære i fortiden, eller også er der nogle processer i spil, som vi har ikke regnet ud. Det er en gåde.”

Se de nye billeder fra Pluto i galleriet ovenfor. Klik på billederne for at se dem i fuld størrelse.

Kilde: NASASkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *