Naturlig selektion gør hollænderne højest

Hollænderne er ikke blot verdens højeste folk, de er også blevet det inden for relativ kort tid. Det kan til dels skyldes naturlig selektion, så høje mænd får flere børn.

Verdens højeste folk

Midt i det 19. århundrede var hollandske soldater blot 165 centimeter høje og dermed lavere end deres europæiske naboer og for eksempel 8 centimeter lavere end mænd i USA. I løbet af de seneste 150 år er hollænderne dog skudt i vejret, og med en gennemsnitshøjde på 184 centimeter er de hollandske mænd i dag verdens højeste.

Højdeforøgelsen forklares oftest som en konsekvens af bedre ernæring og helbredstilstand, men der kan også være andre kræfter på spil.

Befolkningerne i andre vestlige lande har i samme periode ligeledes fået bedre livsvilkår, men alligevel er de ikke skudt lige så meget i vejret som hollænderne. Hvor hollandske mænd er vokset næsten 20 cm på 150 år, er amerikanske mænd for eksempel blot vokset 6 centimeter til en gennemsnitshøjde på 178 i samme periode.

Høje mænd får flere børn

Ved at analysere en database over 94.500 personer født i Holland af hollandskfødte forældre har forskere vist, at høje mænd får flest børn.

De mest frugtbare mænd i databasen var 7 centimeter over gennemsnitshøjden og fik statistisk set 0,24 flere børn end de mindst frugtbare mænd, som var 14 centimeter lavere end gennemsnitshøjden.

Da de høje hollandske kvinder samtidig fik flere børn end høje kvinder i andre lande, mener forskerne, at det har gjort gener fra høje mennesker mere almindelig i befolkningen og dermed drevet den gennemsnitlige højde i vejret.

Sammen med forbedringer i ernæring og generel sundhed tyder resultatet af undersøgelsen på, at naturlig selektion for højde er en del af forklaringen på Hollands verdensrekord.

Vidste du også at
  • Den gennemsnitlige højde for danske mænd er 182,6 centimeter, og dermed hører danskerne også til blandt verdens højeste folkefærd.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *