Menneskets farvesyn ændrer sig med årstiden

En ny undersøgelse kaster lys over, hvordan vores farvesyn fungerer og afslører, at vi ser tingene anderledes om vinteren end om sommeren.

Gul en stabil farve

Mennesket skelner mellem fire unikke farvenuancer – blå, grøn, gul og rød – som for os ikke ser ud til at indeholde blandinger af andre farver.

Kløver
Foto: Andres Rodriguez, Creative Commons.

Forskerne var interesseret i at undersøge, hvordan vores farveopfattelse ændrer sig med årstiden, og især hvordan vi opfatter den rene farve gul, da dette er en farve, som alle er enige om, hvordan skal se ud.

Forskerne ville undersøge, hvorfor ren gul tilsyneladende opfattes så stabil, og hvilke faktorer der kan ændre dette.

Gul mere grøn om sommeren

I undersøgelsen blev årstidens betydning for opfattelsen af gul undersøgt ved at teste 67 forsøgspersoner i henholdsvis januar og juni. Begge gange blev forsøgspersonerne placeret i et mørkt rum, hvor de efter at have tilpasset sig lyset blev bedt om at justere et såkaldt colorimeter til det punkt, hvor den gule farve var helt uden antydningen af hverken rød eller grøn.

Undersøgelsen viste, at forsøgspersonerne i sommermåneden fjernede mere af det grønne element i den gule farve end om vinteren, hvor de omvendt tilføjede mere grønt for at rammen den – i deres øje – rette, rene gule farve.

Kompenserer for grønne blade

Resultatet tyder ifølge forskerne fra York University på, at forsøgpersonernes farvesyn ændres med årstiden.

“Det vi finder er, at i løbet af årstiderne tilpasser vores syn sig til ændringer i miljøet,” siger Lauren Welbourne, PhD studerende, og fortsætter: “Så om sommeren når der et meget mere grønt løv, må vores visuelle system tage højde for det faktum, at vi i gennemsnit udsættes for meget mere grønt.”

Ifølge Lauren Welbourne er farvesynets evne til at tilpasse sig en indlysende fordel mange steder i verden, hvor naturens farver ændrer sig drastisk med årstiden. Tilpasningen betyder, at vi stadig kan se og skelne præcist mellem farverne uanset årstid.

 

Vidste du også at
  • Lyset opfanges af sanseceller i øjet, men det er i hjernen, at farverne skabes. Det vil sige, at det ikke er sikkert, at vi faktisk ser farver på samme måde.
  • Der er farver, som mennesket ikke kan se. Nogle bier og fugle kan for eksempel opfatte ultraviolette farver.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *