Mennesket, ikke klimaændringer, udryddede Australiens megafauna

Nye undersøgelser viser, at Australiens megafauna sandsynligvis ikke forsvandt for 45.000 år siden på grund af klimaændringer, men fordi de første mennesker på kontinentet jagtede dem til udryddelse.

Møg sladrer om fortiden

Det er analyser af boreprøver fra bunden af det Indiske Ocean ud for Australiens sydvestlige kyst, som har gjort det muligt for forskere at rekonstruere fortidens klimaforhold og økosystemer.

Boreprøverne indeholder sedimenter bestående af det materiale, der i løbet tusinder af år er blevet blæst til havs inde fra land. I sedimentlagene som rækker mere end 150.000 år tilbage, har forskerne fundet støv, pollen, aske og ikke mindst spore fra en svamp, Sporormiella, som voksede på ekskrementer af planteædende pattedyr.

Klima eller jagt?

Ifølge forskerne viste boreprøverne, at svampesporerne var normale indtil for omkring 45.000 år siden, hvorefter mængden pludselig aftog drastisk. Der er dog ikke noget i boreprøverne, som tyder på store klimaændringer i denne periode. Man har ellers spekuleret i, at et skifte til et mere tørt klima og golde landskaber, kunne have været dødsstødet for de store dyr.

En konkurrerende hypotese er dog, at dyrene forsvandt fordi de blev jaget til udryddelse af de første mennesker, som på det tidspunkt havde bredt sig til det meste af kontinentet.

“Udbredelsen af disse sporer er god evidens for en masse store pattedyr i det sydvestlige australske landskab indtil for omkring 45.000 år siden,” fortæller Professor Gifford Miller, en af deltagerne i undersøgelsen. “Dernæst, inden for en periode på bare nogle få tusinde år, kollapsede megafauna-populationen.”

Man ved fra fund, at denne region var et af de steder, som de første mennesker i Australien etablerede sig omtrent på dette tidspunkt. Ifølge Miller viser et tidligere studie desuden, at selv et lavt jagttryk på Australiens megafauna – for eksempel blot ét nedlagt ungdyr per person per årti – kunne have resulteret i udryddelsen af en art inden for få hundrede år.

Vidste du også at
  • Da mennesket ankom til Australien for omkring 50.000 år siden inkluderede megafauna blandt andet kænguruer på 450 kg, pungløver på 140 kg og skildpadder på størrelse med en bil.
  • Over 85 procent af Australiens store dyr forsvandt kort efter mennesket etablerede sig på kontinentet.
  • I løbet af de sidste 130.000 år er Jordens megafauna svundet kraftigt ind. Med undtagelse af Afrika er størstedelen af store pattedyr, fugle og krybdyr forsvundet. Der er stadig uenighed om årsagen, men klimaændringer, menneskets jagt eller en kombination af begge angives ofte som forklaring.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *