Din krop indeholder flere bakterier end menneskeceller

Bakterier er ikke kun noget som findes i verden omkring dig – de er en integreret del af din krop. Vil du have et godt helbred, er du faktisk afhængig af dem.

Bakterier fra yderst til inderst

Bakterier lever blandt andet på din hud, i dine luftveje og i de inderste dele af din tarme. Alene i vores tarmsystem anslår forskerne, at der lever mellem 500 og 1000 forskellige slags bakterier.

Escherichia Coli
Escherichia coli, en af de bakterier som lever i dit tarmsystem. Foto: NIAID

Vores kroppe indeholder ikke blot mange forskellige slags bakterier, de er også tilstede i stort antal. Således anslås det, at kroppen indeholder mindst 10 gange flere bakterier end menneskeceller. Bakterier er meget mindre end vores egne celler, men kan dog samlet set udgøre et par kilo af din kropsvægt.

Gavnlige bakterier

Kan du ikke lide tanken om de mange bakterier, som lever på og i din krop, kan du trøste dig med, at bakterierne beskytter dig mod infektioner og hjælper på fordøjelsen.

Hvor man engang mente at et bakteriefrit legeme var et sundt legeme, er man i dag således klar over at nogle bakterier lever i symbiose med mennesket og måske endda har afgørende indflydelse på vores helbred. Vores tarmbakterier hjælper os for eksempel med at nedbryde kulhydrater, som vi ikke selv kan fordøje. Ligeledes findes der vitaminproducerende bakterier, som tilfører kroppen K- og B-vitamin.

Nøglen til et godt helbred?

Bakteriernes indflydelse på vores helbred er et af tidens store forskningsområde, hvis resultater kan få betydning for hvordan en række sygdomme i fremtiden forebygges og behandles. Man har således de senere år lært meget om hvilke type bakterier, der lever i og på menneskekroppen.

Der er dog stadig lang vej igen før forskerne fuldt ud forstår, hvilken rolle bakterierne spiller for vores helbred. Men i de senere år er der kommet forskningsresultater, som antyder, at en ubalanceret tarmflora har betydning for udviklingen af en række sygdomme såsom diabetes, tarmkræft og fedme.

Ligeledes undersøges det om bakteriefloraen i vores mavetarm-system påvirker vores adfærd og eventuelt spiller en rolle i udviklingen af en række psykiske lidelser.

 

Vidste du også at
  • Tilsætningen af såkaldte probiotiske mælkesyrebakterier til yoghurt er et forsøg på at forstærke tarmbakteriernes gavnlige effekt. Det er dog omdiskuteret, hvor godt det virker.
  • Op til 50 procent af din afføring (tørvægt) udgøres af bakterier.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *