Lille sommerfugl kan forbedre solfangere

Lille Kålsommerfugl rummer muligvis nøglen til at gøre solenergi mere effektiv og billig. Ved at efterligne sommerfuglens måde at holde vingerne på, har forskere vist, at effektiviteten af solfangere kan forbedres markant.

Solfangere indstillet som sommerfuglevinger

Lille Kålsommerfugl
Lille Kålsommerfugl. Foto: Maja Dumat, Creative Commons.
Ved at analysere sommerfuglens vinger konkluderer forskere fra University of Exeter, at man kan forbedre effektiviteten af solfangere med op til 50 procent ved at indstille dem i en vinkel på 17 grader, som er meget lig den måde Lille Kålsommerfugl (Pieris rapae) holder vingerne for at varme flyvemusklerne op i solen.

Lille Kålsommerfugle, som er en talrig art i Danmark, er kendt for at være tidligere på vingerne end de fleste andre sommerfugle på overskyede dage. Det mener man netop skyldes, at Lille Kålsommerfugl effektivt bruger vingerne til at koncentrere solvarmen på thorax (brystet).

Udover optimering af vinklen viste forskerne fra University of Exeter også, at man ved at efterligne skællene i sommerfuglens vinger både kan effektivisere og gøre solfangerne lettere. Det kan vise sig nyttigt, hvis man vil montere solfangere, hvor vægten skal være minimal.

“Dette beviser, at den ydmyg kålsommerfugl ikke bare er et skadedyr på dine kålplanter, men faktisk et insekt som er ekspert i at høste solenergi”, siger Professor Richard Ffrench-Constant, som forsker i sommerfugle-mimetik ved University of Exeter.

Solfanger
Solfanger. Foto: Masdar Official, Creative Commons.

Biomimetik med stort potentiale

Denne nye undersøgelse er langt fra det eneste eksempel på, at der i naturen allerede findes løsninger på af de problemer, mennesket forsøger at løse teknologisk. Tænk blot på velcrolukningen, der er inspireret af de små burrer, som kan hænge fast i tøjet efter en tur i naturen.

Forskerne fra University of Exeter ser da også stort potentiale i at bruge erfaringerne fra sommerfuglevingerne til at forbedre solkraftteknologi, hvor spejle anvendes til at samle sollys fra et stort område og koncentrere det i et mindre område.

Læs mere om biomimetikSkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *