Kønsforskel i levealder opstod først fornylig

Hvorfor lever mænd ikke lige så længe som kvinder? Ifølge en ny undersøgelse opstod en væsentlig kønsforskel i levealder først for forholdsvis nylig og især på grund af en overdødelighed hos mænd forårsaget af hjertekarsygdomme.

Forskel et nyt fænomen

Udover at se på årsagen til forskellen i levealderen for mænd og kvinder, undersøgte forskerholdet ledet af University of Southern California (USC) også den historiske baggrund for denne forskel.

Ved at undersøge middellevealderen for personer født mellem 1800 og 1935 i 13 industrialiserede lande, viste forskerne, at en signifikant forskel i levealder først opstod omkring begyndelsen af de 20. århundrede. På den tid resulterede lægevidenskabelige fremskridt og generelle forbedringer i levestandarden i et markant fald i dødeligeheden for både mænd og kvinder. Men ifølge undersøgelsen var faldet betydeligt større for kvinderne. En forskel som blev større med tiden.

Mere sårbare overfor hjertekarsygdomme

Ved kun at kigge på dødeligheden for personer over 40 år kunne forskerne konstatere, at for personer født efter 1880 faldt dødligeheden for kvinder 70 procent hurtigere end for mænd.

Ældre kvinde
Kvinder lever længst. Kønsforskellen er dog mindst i udviklingslandene, mens den er størst i de industrialiserede lande. Foto: Jos van der Hoek, Creative Commons.

Denne markante forskel fik forskerne til at gennemgå helbredsdata, som tydede på at mændenes overdødelighed især skyldtes en større sårbarhed overfor hjertekarsygdomme. Selv når forskerne kontrollerede for sygdomme som følge af rygning, var hjertekarsygdomme stadig den primære synder.

Det var særligt mænd mellem 50 til 70 år, som havde en overdødelighed i forhold til kvinderne på grund af hjertekarsygdomme. Over 80 år udlignede dødeligheden mellem kønnene sig hurtigt.

Mange mulige forklaringer

Der findes mange bud på, hvorfor mænd ikke lever ligeså længe som kvinder, men forskningen har endnu ikke kunne give nogle sikre forklaringer. Både forskelle i biologi og miljø har været foreslået.

For eksempel går én teori ud på, at mænd er mere sårbare, da de kun har ét X-kromosom, mens kvinder har et ekstra, der kan tage over i tilfælde af problemer med det første. Andre undersøgelser peger på, at mandlige hormoner er med til at forkorte levetiden.

Ifølge Danmarks Statistik var den gennemsnitlige levealder i 2013/2014 for danske mænd på 78,5 år og 82,7 år for kvinder.

Kilde: Twentieth century surge of excess adult male mortality, Proceedings of the National Academy of Sciences.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *