Kamæleoner skifter ikke farve efter omgivelserne

Kamæleoner bliver ofte fremhævet som mestre i camouflage, men de imponerende farveskift er ikke et forsøg på at falde i ét med omgivelserne, men snarere en måde at kommunikere med andre kamæleoner på.

At de fleste kamæleoner er i stand til at skifte farve skyldes, at deres hud indeholder lag af specialiserede hudceller, kromatoforer, som indeholder forskellige farvepigmenter. Disse celler trækkes sammen eller udvides, hvorved forskellige farver vises.

Det betyder kamæleonens farver

Farveskift kan blandt andet bruges til at tiltrække mager eller afskrække konkurrenter.

kamæleon
Farverig kamæleon. Foto: Teza Harinaivo Ramiandrisoa, Creative Commons.

I kampen om territorier og hunner bruger kamæleonhanner deres farver til at signalere styrke overfor deres modstanderen. Forskning har vist, at det er hannerne med de mest intense farver udviser størst angrebslyst og har størst chance for at vinde en dyst. Farvernes værdi som styrkeindikator betyder dog, at mange kampe mellem hannerne afgøres uden egentlig fysisk kontakt, hvilket er en fordel for begge parter.

Samme fænomen gør sig i øvrigt gældende mange andre steder i dyreverdenen, for eksempel når gorillahanner brøler og slår sig på brystet for at få modstanderen til at fortrække uden egentlig kamp.

 

Vidste du også at
  • Nogle kamelæoner regulerer deres kropstemperatur ved at skifte til mørke eller lyse farver for henholdsvis at absorbere eller reflektere solens varme.
  • Nogle kamelæonarter har tunger, som er længere end deres krop. Den bruger de til at fange deres byttedyr, oftest insekter.
  • Næsten halvdelen af verdens omkring 160 kamelæonarter lever på Madagaskar.
  • Verdens mindste kamæleonart er kun 15 millimeter lang.
  • Mange andre dyrearter kan skifte farve. Der er flere eksempler på at for eksempel krebsdyr, frøer, blæksprutter, fisk og andre krybdyr skifter farve.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *