Jorden er koldest tættest på Solen

Perihelium og aphelium
Perihelium og aphelium i Jordens bane omkring solen.

Det ville være nærliggende at tro, at Jordens gennemsnitlige temperatur var højest tættest ved Solen, men det forholder sig faktisk omvendt.

Elipseformet kredsløb om Solen

Jordens bane omkring Solen er ikke konstant. Den varierer fra at være næsten cirkelrund til ekstrem elipseformet i en cyklus på cirka 100.000 år. Når kredsløbet er mest elipseformet, kan solindstrålingen i yderpunkterne hvor Jorden er enten nærmest (perihelium) eller længst (aphelium) fra Solen, svinge med op til 30 procent.

Formen på Jordens nuværende bane omkring Solen betyder dog, at solindstrålingen kun er 7 procent mindre i kredsløbets yderpunkt.

Land opvarmes hurtigere end hav

At vores planet er varmest længst fra Solen skyldes, at den nordlige halvkugle, som har mest landjord, ved aphelium peger mod solen (har sommer). Landjord opvarmes hurtigere end vand, som kan absorbere mere varme. Så selvom sollysets intensitet er på sit laveste ved aphelium, stiger Jordens temperatur hurtigere på dette tidspunkt end ved perihelium, hvor varmen fra Solen i højere grad absorberes af de større vandmasser på den sydlige halvkugle.Vidste du også at
  • Ved perihelium er afstanden til Solen 147,5 million kilometer, mens vi ved ved aphelium er 152,6 millioner kilometer væk.
  • Hvis Jorden ikke roterede om en akse, der hælder 23.5°, ville vi ikke have skiftende årstider.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *