Isbjørnen har sort hud under den hvide pels

Under den hvide pels har isbjørnen sort hud, men hvorfor ved man ikke. Desuden er hårene i pelsen slet ikke hvide, men gennemsigtige.

Engang troede man, at isbjørnens sorte hud opsugede solens ultraviolette stråler og derved gav varme, men den teori er blevet afvist.

Gennemsigtige hår ser hvide ud

Isbjørnens pels ser unægtelig hvid ud, men den består dog af gennemsigtige hår, hvor de yderste hule. Ligesom at sne ser hvidt ud, selvom det enkelte snekrystal er gennemsigtigt, ser isbjørnens pels hvid ud på grund af den måde hårene bryder sollyset.

Isbjørn med alger
Isbjørn med alger i pelsen. Foto: Steven Pierson, Creative Commons.

Pelsen bliver typisk lidt gullig med alderen. Ligeledes ser man jævnligt, at isbjørne i fangeskab under lune og fugtige himmelstrøg får en pels med et grønligt skær på grund af alger.

Med undtagelse af næsen er pelsen tæt nok til at skjule den sorte hud nedenunder, hvis farve er lidt af et mysterium.

Lysleder-teori afvist

I flere år troede man, at de hule yderhår fungerede som lyslederkabler, der førte solstrålerne ned til den sorte hud, som derved kunne absorbere varmen. Denne teori blev først afvist da fysikeren Daniel Koon i 1998 foretog målinger på isbjørnehår og viste, at kun en mikroskopisk brøkdel af solstrålerne faktisk kunne trænge gennem hårene.

Det er derfor ikke solvarme, men kombinationen af den tykke pels og et tykt fedtlag (op til 11 cm) som gør isbjørnen i stand til at holde på kropsvarmen i selv ekstrem kulde.

Tilbage står spørgsmålet, hvorfor isbjørnen har sort hud.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *