Identificér planter og dyr med din smartphone

Er du dus med himlens fugle og skovens grønne træer? Eller står du ofte med en ukendt plante eller et mærkeligt dyr, som du ikke kan sætte navn på? Vidste du, at du ved hjælp af din smartphone på få sekunder kan identificere næsten enhver art, som du møder ude i naturen eller hjemme i haven?

En af verdens mest populære natur-apps, som tusindvis af danske naturelskere også bruger flittigt, er iNaturalist. På globalt plan har denne app i skrivende stund over 2,5 millioner brugere, som tilsammen har indberettet over 46 millioner naturobservationer.

Effektiv billedgenkendelse

Når naturelskere før i tiden skulle artsbestemme nye, ukendte fund, måtte de ty til tunge håndbøger. Desuden skulle man helst allerede have en nogenlunde god ide om, hvilken familie eller slægt arten tilhørte, hvis man ville undgå at bladre hele bogen igennem. Nu hvor smartphones er blevet hvermandseje, er dette heldigvis ved at være en saga blot.

Det kan ganske vist stadig kræve nærmere undersøgelser og ekspertviden at skelne nærtbeslægtede arter fra hinanden. Men i langt de fleste tilfælde er et enkelt, godt billede nok til, at du med den rette app hurtigt kan sætte navn på dit fund.

I de seneste år er udviklingen inden for billedgenkendelse nemlig gået stærkt. I nyhederne hører vi ofte kun om denne teknologi, når myndigheder eller IT-giganter med et blakket ry bruger den til ansigtsgenkendelse og overvågning. Men teknologien kan også bruges til mere almennyttige formål, herunder altså kortlægning af naturen.

I iNaturalist kan du også se, hvilke arter andre brugere har fundet i dit område.

Hurtigt i gang med iNaturalist

Når du har installeret iNaturalist og oprettet dig som bruger, er du klar til at gå på opdagelse i naturen. Ser du en levende organisme, er der en god chance for at du med appen kan identificere den.

Det vigtigste for at få mest muligt ud af denne og lignende apps er, at du sørger for at tage en godt foto af planten, dyret eller svampen, som du forsøger at identificere. Den automatiske billedgenkendelse fungerer således bedst med et foto som er i fokus og viser organismen tydeligt.

Når du har uploadet dit foto, får du en række bud på, hvilken art det drejer sig om. Arterne opstilles i en prioriteret rækkefølge med det mest sandsynlige match øverst.

Eksperthjælp til kvalitetssikring

Du kan godt oprette observationer med fotos, som ikke umiddelbart genkendes af appens automatiske billedgenkendelse. Der er nemlig et stort fællesskab af andre iNaturalist-brugere, som bruger tid på manuelt at tjekke og bekræfte de observationer, som uploades. Afhængig af hvor almindelig arten er og fotoets kvalitet, kan det tage alt fra nogle få minutter til flere dage før din observation bekræftes.

Når artsbestemmelsen af en observation er blevet bekræftet af tilstrækkeligt mange andre brugere, får den status af Forskningskvalitet. Som navnet antyder, bruges disse kvalitetssikrede observationer af naturforskere.

Citizen Science – GBIF

Det erklærede formål med iNaturalist er at give folk et større kendskab til de levende organismer omkring dem. Appen er dog også en del af den såkaldte Citizen Science, som især er vokset frem de senere år i takt med udbredelsen af smartphones.

Observationerne som opnår status af ‘Forskningskvalitet’ indsamles således af Global Biodiversity Information Facility (GBIF). Det er et globalt netværk for biodiversitetsdata, der har som mål at gøre al verdens information om biodiversitet frit tilgængelig for forskning.

Du kan hente iNaturalist-appen hos Google Play eller App Store. Den børnevenlige udgave af appen, Seek, findes ligeledes i en udgave til både Android- og iOS.

Andre natur-apps

Danmarks svampeatlas: Har ligesom iNaturalist indbygget billedgenkendelse, der dog er specialiseret i svampe, understøttet af et brugerfællesskab.

BirdNET: Kan artsbestemme fuglestemmer.

Naturbasen: Minder om iNaturalist, men er fokuseret på dansk natur.

Da både iNaturalist, Danmarks svampeatlas og Naturbasen er en del af GBIF-samarbejdet, bør du kun oprette dine observationer i én af disse apps. Ellers vil den samme observation optræde flere gange i GBIF-databasen.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *