Heste viser følelser med ansigtet

Hesten bruger ansigtsudtryk, der mindes om menneskets. Ifølge en ny undersøgelse er hestens repertoire af ansigtsudtryk større end for eksempel chimpansens.

Minder om mennesker

Forskere fra University of Sussex har identificeret 17 forskellige ansigtsudtryk hos heste, hvilket er 3 mere end hos chimpanser og ét mere end hos hunde. Mennesket har ifølge forskerne 27 forskellige ansigtsudtryk.

“Heste er overvejende visuelle dyr, med syn, der er bedre end hos huskatte og hunde, men deres brug af ansigtsudtryk har alligevel været stort set overset. Hvad overraskede os var det rige repertoire af komplekse ansigtsbevægelser hos heste, og hvor mange af dem, der ligner menneskets,” siger Jennifer Watham, ph.d. og en af hovedforfatterne bag undersøgelsen.

Hesten ansigtsmuskler
Hestens ansigtsmuskler. Kilde: EquiFACS: The Equine Facial Action Coding System
Jen Wathan, Anne M. Burrows, Bridget M. Waller, Karen McComb. Creative Commons.

Blandt andet hæver heste det indre øjenbryn ligesom mennesker gør det i forbindelse frygt, overraskelse og tristhed. Ifølge forskerne er næste skridt at undersøge i nøjagtigt hvilke sammenhænge, hesten bruger sine ansigtsudtryk.

Ansigtsudtryk en social tilpasning?

Man troede engang at brugen af komplekse ansigtsudtryk var noget unik for mennesket, men det har siden vist sig, at flere andre dyrearter bruger dem.

Det kan enten skyldes, at mennesket og disse dyrearter deler en fælles forfader, eller at evnen til at bruge ansigtsudtryk er opstået flere gange som en tilpasning til et liv i komplicerede sociale strukturer.

Kilde: Wathan J, Burrows AM, Waller BM, McComb K (2015) EquiFACS: The Equine Facial Action Coding System. PLoS ONE 10(8): e0131738. doi:10.1371/journal.pone.0131738

Topfoto: Lucie Provencher, Creative Commons.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *