Great Barrier Reef var tæt på at drukne

Ny forskning viser, at Australiens Great Barrier Reef var i fare for at drukne i forbindelse med den forrige mellemistid, da havniveauet steg kraftigt.

Modstandsdygtig overfor klimaforandringer

Der er i disse år bekymring for, hvad stigende temperatur og forsuring i havet (på grund af optagelsen af kuldioxid (CO2) fra jordens atmosfære) har af konsekvenser for verdens koralrev – heriblandt Great Barrier Reef.

Et internationalt forskerhold under ledelse af University of Sydney har derfor undersøgt, hvordan det store koralrev klarede sig gennem den forrige mellemistid, hvor temperatur og havniveau steg dramatisk inden for en relativ kort periode. Den såkaldt Eem-mellemistiden interesserer forskerne, fordi vi måske er på vej imod samme klimaforhold.

Forskerne undersøgte derfor prøver af et ældre og dybere lag fra denne perioden langt nede under koralrevets nuværende, levende overflade.

“Dette lag af revet ser ud til at have været tæt på at drukne og derfor næsten at dø på grund af store miljøforandringer,” siger Professor Jody Webster fra University of Sydney.

Undersøgelsen viser dog også, at da havniveauet stabiliserede sig igen i mellemistiden for 125.000 år siden, fortsatte væksten på koralrevet. Det tyder ifølge forskerne på, at et sundt Great Barrier Reef er ret modstandsdygtigt over for klimaændringer.

I dag trues koralerne dog ikke kun af et stigende havniveau, men også af lokal forurening og andre menneskelige påvirkninger.

 

Kilde: The evolution of the Great Barrier Reef during the Last Interglacial Period, Global and Planetary Change.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *