Gåden om regnormens fordøjelse er løst

Forskere har løst gåden om, hvordan regneorme er i stand til at spise blade og andet dødt plantemateriale, som er ufordøjeligt for andre dyr.

Drilodefensin – regnormens hemmelige våben

Blade og andre plantedele har et højt indhold af polyfenoler, der virker som et forsvar mod herbivorer ved at forstyrre deres fordøjelse. Forskere fra Imperial College London har i en ny undersøgelse identificeret nogle hidtil ukendte molekyler – drilodefensiner – i regnormenes tarme, som gør dem i stand til alligevel at fordøje planterne.

Undersøgelsen viste, at desto flere polyfenoler der er i plantematerialet, desto flere drilodefensiner producerer regnormenes tarme. Da regnorme er så talrige, findes der ifølge forskerne mindst 1 kg drilodefensiner for hver person på Jorden.

Regnorm i jord
Foto: pfly, Creative Commons.

Naturens plov

Regnorm spiller en stor rolle i omsætningen af organiske materiale i jordbunden ved at spise dødt plantemateriale. Desuden er regnormene med deres graveaktivitet med til at løsne og gennemlufte jorden, hvilket er gavnligt for planternes vækst.

Havde regnorme aldrig udviklet evnen til at producerer drilodefensiner, ville vores natur have set meget anderledes ud i dag.

“Uden drilodefensiner ville nedfaldne blade forblive på jordoverfladen i meget lang tid og opbygge et tykt lag. Vores natur ville være ugenkendelig, og hele kulstofkredsløbet ville blive forstyrret,” siger Dr Jake Bundy fra Imperial College London.

Vidste du også at
  • Der lever omkring 20 forskellige arter af regnorm i Danmark
  • Regnorme graver gange, der er op til 4 meter dybe
  • Den største regnormeart i Danmark – Stor regnorm (Lumbricus terrestris) – kan blive op til 30 cm. lang. Verdens største regnorm, den australske Gippsland regnorm (Megascolides australis) kan blive over 2 meter!
  • Regnorme er hermafroditter
  • Charles Darwins sidste bog omhandler regnormenes betydning for mulddannelsen

Kilde: Liebeke et al 2015 “Unique metabolites protect earthworms against plant polyphenols”, Nature Communications.

Topfoto: Gilles San Martin, Creative Commons.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *