Fugle trækker vejret mere effektivt

Fugle har et af de mest effektive åndedrætssystemer af alle hvirveldyr. Det er nødvendigt for, at de kan opretholde det høje energiniveau, der kræves for at flyve.

Lunger med ensretning

De flest andre hvirveldyrs lunger, inklusiv menneskets, fungerer i grove træk som to luftballoner, der pustes luft ind i, så de udvides, hvorefter de falder sammen igen og luften pustes ud. Man kan sige, at der er en tovejs trakfik i vores lunger. Luften nede i vores lunger vil derfor altid være en blanding af frisk og “gammel” luft, da lungerne aldrig tømmes helt ved udånding.

Den indiske gås
Den indiske gås, en af verdens højest flyvende fugle. Foto: Arne List, Creative Commons.

Fugle har udviklet et meget anderledes åndedrætssystem, hvor luften kun løber i én retning gennem lungerne, som ikke er elastiske. Det giver en mere effektiv iltning af blodet i lungerne, da der altid kun tilføres frisk luft.

Ventilation med luftsække

Udover de forholdsvis små og kompakte lunger inkluderer åndedrætssystemet hos fugle et antal luftsække – 9 hos de fleste arter.

Luftsækkene ligger uden for selve lungerne mellem organerne og sågar inde i hulrum i knoglerne. Det er disse luftsække, som skiftevis trækker og presser luften gennem åndedrætssystemet.

Luftens vej gennem lungerne

Når fuglen inhalerer, trækkes den friske luft ned til de bagerste luftsække og delvist ind i lungerne. Ved den efterfølgende udånding presses luften fra de bagerste luftsække videre ind i lungerne. Ved næste indånding trækkes påny luft ned til de bagerste luftsække, samtidig med at luften fra første indånding trækkes ud af lungerne til de forreste luftsække i kroppens forende. Ved den næste (anden) udånding føres denne luften afslutningsvis helt ud, samtidig med at luften fra anden indånding trækkes ind i lungerne. (se figur)

Fugle åndedrætssystem
Luftens vej gennem fuglens åndedrætssystem.

I modsætning til når du trækker vejret, bruger fuglene altså 2 åndedræt og udåndinger på at føre en portion luft helt gennem deres åndedrætssystem. Selvom det måske ikke umiddelbart lyder sådan, er dette en mere effektiv metode – fordi lungevævet tilføres frisk luft og ikke en blanding som hos pattedyr, og fordi fuglenes lunger tilføres ny luft ved både ind- og udånding.

Fugle i 10.000 meters højde

Uden et effektivt åndedrætssystem ville fuglens muskler og organer ikke få tilstrækkeligt med ilt til at levere den energi, flyvning kræver.

Den konstante strøm af frisk luft gennem lungerne gør desuden trækfugle i stand til at flyve i flere tusinde meters højde. Den Indiske Gås er for eksempel set flyve i 10.000 meters højde ved Himalaya.

Vidste du også at
  • Man har inden for de senere år opdaget, at blandt andet krokodiller og nogle øgler også har et åndedrætsystem med ensrettet luftstrøm. Det tyder på, at denne måde at trække vejret på oprindeligt opstod i en fælles forfader til krokodiller og fugle, men dette diskuteres stadig.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *