Frøer kan se farver i mørke

Vidste du, at frøer og tudser har bedre nattesyn end andre dyr? Selv når det er så mørkt, at du og jeg ikke kan se en hånd for os, kan disse springpadder stadig se farver.

Unikke sanseceller i nethinden

Ligesom hos mennesket og andre hvirveldyr indeholder nethinden i frøens øje to typer sanseceller kaldet stave og tappe. Stavcellerne registrerer lys, men ikke farve. Tapcellerne registrerer farve, men kræver dog rigelig lys før de virker. I mørke mister vi derfor det meste af vores farvesyn.

Man har dog længe vidst, at frøer og tudser adskiller sig fra andre hvirveldyr ved at have to former for stavceller forskellig lysfølsomhed. Forskere har derfor længe haft mistanke om, at frøer og tudser ser farver selv i meget svagt lys.

tudse
Foto: Dave Huth, Creative Commons.

Farvesyn vigtigt for overlevelse

Netop dette har forskere fra Lund Universitet i Sverige for første gang påvist. Dette gjorde de ved forsøg, hvor frøer og tudser skulle skelne mellem farver for at finde vej ud af et mørkt indelukke. En situation som formentlig opstår ofte i naturen, da springpadder ofte bevæger sig rundt i mørke hulrum og snævre passager.

“Det er forbløffende, at disse dyr faktisk kan se farver i ekstrem mørke helt ned til den absolutte grænse for synet. Disse resultater var uventet,” siger Almut Kelber, professor i sansebiologi fra Det Naturvidenskabelige Fakultet, Lund Universitet.

Forskerne undersøgte også i hvilket omfang frøerne bruger deres overlegne farvesyn til at finde mager og føde. Her viste det sig, at farvesynet har mindre betydning i forhold til at finde nogen at parre sig med end ved fødesøgning.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *