Nyt fra videnskabens verden

Fedtrig kost ændrer tarmfloraen

Fedtrig kost ændrer tarmfloraen

En ny undersøgelse på rotter viser, at en fedtrig kost ændrer drastisk på sammensætningen af tarmbakterierne og muligvis svækker evnen til at føle mæthed.

En forklaring på overspisning og fedme?

I undersøgelsen blev rotterne delt i to grupper, hvor den ene fik normalt foder med et gennemsnitlig fedtindhold på 6 procent, mens den anden gruppe fik en fedtrig diæt med en fedtprocent på 35 procent.

Dissektion af rotterne viste efterfølgende, at den fedtrige diæt havde forårsaget en drastisk ændring i bakteriefloraen. I modsætning til en normal tarmflora med mange forskellige bakteriearter havde den fedtrige diæt favoriseret bestemte bakteriearter, mens andre var helt forsvundet. Samtidig så forskerne, at der var sket ændringer i nervebaner, som kan påvirke evnen til at følge mæthed og være en forklaring på, hvorfor det er så vanskeligt at bekæmpe fedme.

“Hjernen ændres ved at spise ubalancerede fødevarer. Det inducerer inflammation i de regioner af hjernen, som er ansvarlige for spiseadfærd. Disse reorganiseret kredsløb og inflammationen kan ændre mæthedssignaleringen,” siger en af forskerne bag undersøgelsen, Dr. Krzysztof Czaja fra University of Georgia College of Veterinary Medicine.

Tæt forbindelse mellem mave og hjerne

Det er efterhånden veletableret, at der er en tæt kommunikation mellem vores mave-tarm-system og hjerne ikke blot via nerveforbindelser, men også hjælp af hormoner.

Resultatet af denne undersøgelse, omend den er foretaget på rotter, støtter teorien om, at bakterier også har en afgørende rolle at spille for denne kommunikation.

Forskerne i undersøgelsen henviser til, at andre tidligere har påvist, at en sukkerrig diæt kan udløse en sukkertrang i hjernen, der får en til at spise endnu mere sukker. Resultatet af denne undersøgelse peger dog på, at fedtrig kost snarere end at udløse en fedttrang gør det sværere for hjernen at registrere mæthed.

Kilde: Czaja K, Vaughn AC, Dilorenzo PM, et al. Diet-induced obesity is associated with a change in the intestinal microbiota, activation of microglia, and reorganization of the nucleus of the solitary tract. SSIB 2015. 2015.

Topfoto: mosespreciado, Creative Commons.



Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *