Fascinerende facts om Den Internationale Rumstation

Vidste du, at Den Internationale Rumstation er på størrelse med en fodboldbane og flyver rundt om Jorden på kun 90 minutter?

ISS – et moderne vidunder

Astronauter på rumvandring i 2006
Astronauter på rumvandring i 2006 for at bygge på ISS. Foto: NASA.

Den Internationale Rumstation (ISS) er som navnet antyder, et internationalt samarbejde mellem USA, Rusland, Canada, Japan og medlemslandene i Den Europæiske Rumorganisation (ESA). Sammen har landene kontrueret den største rumstation nogensinde, som indtil videre har været besøgt af over 200 astronauter fra 15 forskellige lande.

Konstruktionen af ISS som i disse dage har besøg fra Danmark i form af Andreas Mogensen, startede i 1998 med opsendelsen af et russisk modul, Zarya (daggry). Blot to uger senere bragte NASA’s rumfærge Endeavour det amerikanske modul Unity op i kredsløb og koblede det sammen med Zarya.

I de efterfølgende år er ISS gradvist blevet udbygget med talrige nye moduler, mere end 4.000 m2 solpaneler og andet udstyr, så den i dag vejer omkring 400 tons og dækker et areal på størrelse med en fodboldbane. Det ville have været umuligt at fragte alt dette op i kredløb i ét stykke , da der ikke findes en raket, som er stor eller kraftig nok til at løfte så meget.

Det vurderes, at alene USA har brugt omkring $100 milliarder at konstruere ISS. Det gør rumstationen til det dyreste bygningsværk, mennesket nogensinde har skabt.

Livet ombord på ISS

Tracy Caldwell Dyson
Tracy Caldwell Dyson nyder udsigten fra ISS. Foto: NASA.

De første astronauter flyttede ind på ISS i november 2000, og siden har rumstationen konstant været beboet. Normalt består besætningen af seks astronauter, som typiske er ombord i et halvt år ad gangen.

Opgaven for astronauterne på ISS er at udføre eksperimenter inden for et bredt spektrum af videnskaber og ikke mindst indsamle data om menneskekroppens reaktion på langvarig vægtløshed. Erfaringerne fra astronauternes ophold på ISS er vigtige i planlægningen af fremtidens langvarige missioner til Månen og Mars.

Rumstationens placering over atmosfæren giver desuden gode muligheder for at studere verdensrummet og klimaet på Jorden. En af Andreas Mogensens opgaver er således blandt andet at hjælpe klimaforskningen ved at fotografere de enorme lyn, såkaldte røde feer, som går helt op i 90 kilometers højde.

Rundvisning på ISS

NASA-astronaut Sunita Williams giver i videoen herunder en fascinerende rundvisning på ISS.

 

Se ISS med det blotte øje

Det er muligt at se ISS med det blotte øje, men da den kun er omkring 1½ minut om at bevæge sig fra horisont til horisont, er du nødt til at vide i hvilken retning, du skal kigge.

Du kan se hvor Den Internationale Rumstation befinder sig lige nu i sit kredsløb om Jorden på ESA’s hjemmeside her. Du kan også se præcis, hvornår rumstationen vil befinde sig over Danmark.

 

Vidste du også at
  • ISS flyver i en gennemsnitlig højde på 400 kilometer over Jorden og skal i den højde flyve med en hastighed på omkring 28.800 km/t for at forblive i kredsløb. På blot en dag flyver ISS derfor, hvad der svarer til at flyve til Månen og tilbage.
  • ISS er næsten fire gange større end den Mir – den russiske rumstation – var.
  • Astronauternes urin bliver renset og genbrugt til drikkevand.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *