En barndom i grønne omgivelser er godt for det mentale helbred

Børn som vokser op i grønne omgivelser har op til 55 procent mindre risiko for senere i livet at udvikle alvorlige psykiske lidelser.

En million danskere undersøgt

Det er forskere fra Aarhus Universitet, der ved hjælp af satellitfotos fra 1985 til 2013 har sammenlignet mængden af grønt omkring næsten én million danskeres barndomshjem med forekomsten af 16 forskellige psykiske lidelser senere i livet.

Ifølge Kristine Engemann, Postdoc ved Aarhus Universitet og hovedforfatter, viser undersøgelsen, at din risiko for at udvikle en psykisk lidelse falder desto længere, du har levet i grønne omgivelser de første 10 år af dit liv.

I undersøgelsen, som netop er blevet offentliggjort i Proceedings of the National Academy of Sciences, kontrollerede forskerne for en række andre risikofaktorer såsom socioøkonomisk status og eksisterende psykiske lidelser i familien. Sammenhængen mellem mentalt helbred og en grøn barndom er ifølge forskerne derfor tæt.

Flere træer i byerne!

Eftersom en stadig større del af vedens befolkning lever i byer og flere børn derfor vokser om i byområder, kan undersøgelsen ses som en stærk opfordring til at prioritere grønne områder højt.

“Sammenhængen mellen mentalt helbred og grønne områder i ens lokalområde er noget, der bør tages endnu mere højde for i byplanlægningen for at sikre grønnere og sundere byer samt forbedre indbyggernes metale sundhed i fremtiden,” siger medforfatter Professor Jens-Christian Svenning, Bioscience, Aarhus University.

Mere end 50 procent af verdens befolkning bor i en by.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *