Du mister IKKE mest varme gennem hovedet

Man hører ofte påstanden om, at vi mister 50 procent eller mere af vores kropsvarmen fra hovedet. Der er dog tale om en sejlivet myte, i det varmetabet fra hovedet ikke er større end fra resten af kroppen.

Påstanden om det ekstraordinært store varmetab for hovedet er ad flere omgange blevet modbevist ved videnskabelige forsøg, men dukker alligevel jævnligt op igen som en begrundelse for at bruge hue.

Fejlfortolkning af militært forsøg

Myten stammer formentlig fra eksperimenter, som det amerikanske forsvar udførte i 1950’erne med varmeisolerende overlevelsesdragter. Soldater iført dragterne blev udsat for stærk kulde, og da dragterne kun dækkede fra halsen og ned konstaterede man, at størstedelen af varmetabet skete fra hovedet.

Var en anden kropsdel blevet efterladt utildækket i kulden, ville konklusionen ligeledes havde været, at varmetabet var størst derfra.

Myten om hovedets betydning for varmetabet blev dernæst yderligere forstærket i en felthåndbog fra selvsamme amerikanske militær i 1970’erne. På baggrund af de gamle eksperimenter anbefaledes det i denne således at beskytte hovedet mod kulden, da “40 til 50 procent af kropsvarmen mistes gennem hovedet.”

Sanserne spiller os et pus

Senere forskning har dog bevist, at varmetabet fra hovedet, når hele kroppen (inklusiv hovedet) er enten helt dækket eller utildækket, svarer omtrent til det forventede set i forhold til hovedets overfladeareal i forhold til resten af kroppen – ca. 10 procent.

Når mange alligevel har accepteret den gamle myten skyldes det formentlig, at vores ansigt og hoved er mere kuldefølsomt end for eksempel vores arme og ben. Varmetabet fra et blottet hoved opleves derfor stærkere.

Du bør da heller ikke helt droppe huen. Er du ude i vinterkulden uden hue, men  øvrigt ellers iført varmt tøj, vil du naturligvis ganske rigtigt tabe en stor del af kropsvarmen gennem hovedet. Men altså ikke mere end hvis du i stedet blottede et tilsvarende areal et andet sted på kroppen.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *