Du bruger ikke kun 10 procent af din hjerne

Mennesket er i stand til utrolige ting, men kan det virkelig passe, at vi kun bruger 10 procent af vores hjerne? Det er i hvert fald en påstand, man ofte støder på især i filmens verden.

Kun på film – desværre

Skal man tro Hollywood og film som Limitless, Phenomenon og senest Lucy rummer hjernen uanede ressourcer, som bare venter på at blive udnyttet. I virkelighedens verden er dette dog ikke en opfattelse, som møder megen støtte blandt hjerneforskere. Tværtimod peger alt på, at vi det mest af tiden bruger alle dele af vores hjerne.

Hjerneskanninger viser således, at der konstant er aktivitet i hjernen, uanset hvad vi laver – også når vi sover. Selvom aktiviteten fordeler sig forskelligt alt efter hvad vi laver, er der altså ingen områder som blot ligger ubenyttede hen. Dette ses kun i hjerner, som er ramt af sygdom eller en skade.

Lysende hjerne
Kilde: Penn State, Creative commons attribution 2.0

Den kostbare hjerne

Hjernen er et energikrævende organ. Det er således veldokumenteret, at hjernen står for op imod 20 procent af kroppens energiforbrug – mere end noget andet organ.

Hjernens høje energiforbrug udgør endnu et problem for myten om de 10 procent, når man tager højde for menneskets udvikling fra primitiv primat til nutidens Homo sapiens. Hvis mennesket kunne nøjes med 10 procent af hjernen, ville en mindre – men mere effektiv – hjerne uden de (ifølge myten) uudnyttede sidste 90 procent kunne have givet vores forfædre en stor overlevelsesfordel på grund af et mindre energibehov. Det strider derfor mod principperne for naturlig selektion, at mennesket skulle have udviklet en hjerne med en stor og energikrævende overkapacitet.

Træn din hjerne

At vi ikke render rundt med en hjerne med store uudnyttede reserver betyder dog ikke, at der ikke er mulighed for at vi hver især kan forbedre vores mentale evner.

Hjernen er et fantastisk organ, som med træning gør det muligt for os at tilegne os nye færdigheder langt ind i voksenlivet. Der er desuden mange aspekter ved hjernens funktion, som forskere endnu ikke forstår. Men drøm altså ikke om en dag at kunne tidoble din hjernekraft og få mentale superkræfter som i filmene.

Har du brug for hjernetræning? Så skulle du måske prøve at spille skak, som rummer næsten uendelige muligheder for fordybelse. Læs mere om skak.

Vidste du også at
  • Mænd har større hjerner. En mands hjerne vejer i gennemsnit 1.400 gram, mens kvinders hjerner kun vejer 1.250 gram. Der er dog ikke nogen direkte sammenhæng mellem hjernestørrelse og intelligens.
  • Kaskelothvaler har dyrerigets største hjerner (over 9 kg).


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *