Derfor lægger fuglen blå æg

Mange fuglearter lægger blålige æg, men hvorfor har længe været lidt af et mysterium. Nu er det påvist, at farven beskytter fuglefostret mod skadeligt sollys.

Solbeskyttelse for fuglefostre

Umiddelbart tænker man, at fugle altid gør klogest i at lægge kamuflerede æg, som ikke er nemme at få øje på. Fugle har nemlig mange fjender, som hellere end gerne vil stille sulten med et friske par æg.

Når fugle som Jernspurv, Rødhals og Rødstjert alligevel lægger mere iøjefaldende blålige æg, overvejede forfatterne bag undersøgelsen, at netop denne farve måske har en anden fordel: beskyttelse af fuglefostret mod solens skadelige UV-stråling.

Jernspurv
Jernspurven. Foto: Smalljim, Creative Commons.

De påviste dernæst ved målinger af æg fra Stor Maskevæver, Ploceus cucullatus, at det blålige farvepigment hindrer solstrålernes gennemtrængning af æggeskallen. Deres undersøgelse viste dog samtidigt, at æg med mere pigment (mørkere farve) absorberer mere af solens varme. For høj varme kan være skadeligt for det lille fuglefoster indeni ægget.

Sol eller rovdyr vigtigst?

Den blålige farve beskytter altså mod den skadelige UV-stråling, men ikke så meget, at ægget bliver for varmt.

Ifølge biologerne bag undersøgelsen, David Lahti fra the City University of New York og Dan Ardia fra Franklin & Marshall College, kan denne viden bruges til at sige noget om, hvilke faktorer der har påvirket evolutionen af de enkelte fuglearters ægfarve.

Faren for at miste æg til rovdyr, er sandsynligvis den primære faktor hos de mange fuglearter, som lægger æg i diskrete farver og kamuflerende mønstre. For fuglearter som lægger æg i mere iøjefaldende farver, er sollyset derimod ifølge forfatterne mere afgørende.

Fugle som lægger æg, hvor der kun er moderat sollys, forventes således ifølge biologerne at lægge mørke æg (mere pigment), som beskytter mod UV-stråling. Æg i reder som er mere udsat for sollys, forudsiges derimod at være lysere, da faren for overophedning er større her.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *