Nyt fra videnskabens verden

Derfor hjælper vand ikke, når du har spist stærk chili

Derfor hjælper vand ikke, når du har spist stærk chili

Når chilien brænder i munden, kan vand ikke “slukke ilden”. Bortset fra en kortvarig køling, har vand nemlig ingen effekt på det stof, som gør chilipebre stærke.

Nervegift gør chili stærk

Det er stoffet capsaicin, som giver chilipebrene deres styrke. Når det brænder, er det fordi capsaicin er en nervegift i den forstand, at det påvirker nervecellerne i din mund.

Capsaicin
Den kemiske formel for capsaicin er C18H27NO3
Ved kontakt med capsaicin sender nervecellerne smertesignaler til hjernen. Kroppens reagerer derefter med forskellige forsøg på afkøling, så man typisk begynder at svede og bliver rød i hovedet på grund af øget blodgennemstrømning.

Capsaicin kan ikke opløses i vand

Capsaicin er som en olie og kan ikke opløses af vand. Det er derfor, det ikke hjælper ret meget på den brændende følelse at drikke vand. Koldt vand kan ganske vist give en kortvarig lindring, men den brændende følelse vil hurtigt vende tilbage, da vandet ikke har fjernet capsaicinet.

Det bedste råd er, er at drikke mælk eller andre mejeriprodulter, da der heri er et mælkeprotein, kasein, som binder capsaicinet.

Vidste du også at
  • Modsat hvad mange tror, er kernerne ikke det stærkeste i en chili. Der dannes ikke capsaicin i kernerne. Derimod findes der meget capsaicin i skillevæggene og i frøstolen.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *