Der kan leve 100.000 mikroorganismer på ét sandkorn

Samler du en håndfuld sand op fra vandkanten, er der sjældent tegn på liv blandt de små sandkorn. Men vidste du, at der faktisk lever milliarder og atter milliarder af bakterier på sandet, som løber ud mellem dine fingre?

En storby på hvert sandkorn

Hvert enkelt sandkorn huser et sted mellem 10.000 og 100.000 mikroorganismer ifølge en undersøgelse fra Max Planck Institute for Marine Microbiology i Bremen, hvor forskere kiggede på sandprøver fra Helgoland.

sandkorn
Forstørrelse af sandkorn, hvor bakterierne er fremhævet med grøn farve. Kilde: MPIMM/CC-SA BY 4.0

Det var ikke blot mængden af bakterier i sandet, som overraskede forskerne. Undersøgelsen viste således også, at der findes tusindvis af forskellige bateriearter på hvert sandkorn.

Ifølge en af forskerne, David Probandt, er over halvdelen af arterne, som man finder, de samme på de forskellige sandkorn. “Vi formoder, at dette kernesamfund på alle sandkorn har samme funktion. I princippet har hvert sandkorn fundamentalt samme population og infrastruktur.”

Bakterierne er ikke jævnt fordelt over sandkornet. Ifølge Probandt gemmer de sig derimod i revner og fordybninger, hvor de er i sikkerhed, når vand strømmer henover eller det skrubbes mod andre sandkorn.

Naturligt renseanlæg

Synes du, at tanken om milliarder af bakterier i sandet er foruroligende, kan du trøste dig med sandbakterierne spiller en vigtig rolle for omsætningen af næringsstoffer i havet. Ligesom bakterierne der lever frit i vandsøjlen, omsætter sandbakteriernepå bunden blandt andet kulstof og nitrogen. Når havvandet har passeret gennem sandet, er det derfor renere.

Kilde: D. Probandt, T. Eickhorst, A. Ellrott, R. Amann und Katrin Knittel
Microbial life on a sand grain: from bulk sediment to single grains.
The ISME Journal; 1 December, 2017


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *