Dæmninger er skyld i en million tilfælde af malaria

Over en million mennesker syd for Sahara vil i år blive smittet med malaria, fordi de bor nær en dæmning. Det viser en ny undersøgelse, som har kigget på sammenhængen mellem de store dæmningers placering og tilfælde af den frygtede infektionssygdom.

Mange nye dæmninger i Afrika

Øget støtte til vandprojekter har betydet, at der de seneste år er blevet iværksat mange nye dæmningsprojekter i Afrika syd for Sahara.

Kort over dæmninger i Afrika
Kort over dæmninger og malaria-områder i Afrika. Kilde: Kibret et al.

Dæmningerne har desværre en utilsigtet effekt på den lokale befolkning. Ifølge den nye undersøgelse vil konstruktionen af 78 nye store dæmninger de kommende år således medføre 56.000 nye malaria-tilfælde årligt.

“Dæmninger er i centrum for megen udviklingsplanlægning i Afrika. Mens dæmninger klart give mange fordele – bidrag til økonomisk vækst, fattigdomsbekæmpelse og fødevaresikkerhed – skal der tages fat på de negative påvirkninger fra malaria, ellers vil de underminere bæredygtigheden af Afrikas ønske om udvikling,” siger biolog Solomon Kibret fra University of New England i Australien, undersøgelsens hovedforfatter.

Farligere at bo nær en dæmning

Forskerne sammenlignede placeringen af 1268 eksisterende dæmninger med risikoen for at blive smittet med malaria ved at sammenligne antallet af smittede i samfund mindre end 5 kilometer fra dæmningsreservoiret med samfund længere væk.

Ifølge undersøgelsen bor 15 millioner mennesker syd for Sahara i områder med øget risiko for malaria, da de bor inden for 5 kilometer af et reservoir. Forskerne anslår derfor, at mindst 1,1 millioner malaria-tilfælde skyldes tilstedeværelsen af dæmningerne.

“Vores undersøgelse viste, at befolkningen i nærheden af dæmninger som er i risiko for malaria, er fire gange større end tidligere estimeret,” siger Kibret.

Perfekt miljø for malariamyggen

Anopheles Gambiae
Malariamyggen, Anopheles Gambiae.

Malaria skyldes en infektion med plasmodiumparasitter, der overføres af myg. Især myggene i slægten Anopheles er ansvarlige for malariasmitten og disse har brug for stille vand for at yngle.

Reservoirs ved dæmninger giver derfor malariamyggene optimale betingelser for at yngle i områder, hvor det naturlige landskab ellers ikke byde på velegnede søer eller vådområder.

WHO estimerer, at der i 2013 var 198 millioner tilfælde af malaria på verdensplan, som medførte 584.000 døde. 90 procent af alle malaria-dødsfald sker i Afrika.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *