Antarktis er blevet mere grøn

Stigende temperaturer har ikke blot fået isen til at smelte på Antarktis, men har også haft en kraftig effekt på plantevæksten. I fremtiden kan Jordens sydligste kontinent derfor se meget anderledes ud end i dag.

Vendepunkt for 50 år siden

De barske livsbetingelser Antarktis betyder, at her kun findes få plantearter. Men en ny undersøgelse viser, at der i løbet af de sidste 50 år er sket en kraftig stigning i planternes vækst. Forskerne bag undersøgelsen spår at kontinentet står overfor store forandringer i økosystemet de kommende år efterhånden som temperaturerne stiger yderligere.

Ved hjælp af borekerner fra forskellige mos-lokaliteter, kunne forskerne kortlægge de nøjsomme planters vækst gennem de seneste 150 år. Her var det tydeligt, at der for omkring 50 år siden skete et markant skifte.

“Temperaturstigninger i løbet af det sidste halve århundrede på Antarktis-halvøen har haft en dramatisk effekt på mosbankerne, der vokser i regionen,” fortæller Dr. Matt Amesbury fra University of Exeter. “Hvis dette fortsætter, og med stigende mængder isfrit land fra fortsat gletsjer-tilbagetrækning, vil den antarktiske halvø være et langt grønnere sted i fremtiden.”

Næste skridt for forskerne er, at udvide deres undersøgelser flere tusinde år tilbage i tiden for på den måde at afgøre, hvordan klimaforandringer påvirkede livet på Antarktis før mennesket havde en indflydelse.

Kilde: Current Biology

Topfoto: Matt AmesburySkriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *