Nyt fra videnskabens verden

Antarktis er blevet mere grøn

Antarktis er blevet mere grøn

Stigende temperaturer har ikke blot fået isen til at smelte på Antarktis, men har også haft en kraftig effekt på plantevæksten. I fremtiden kan Jordens sydligste kontinent derfor se meget anderledes ud end i dag.

Vendepunkt for 50 år siden

De barske livsbetingelser Antarktis betyder, at her kun findes få plantearter. Men en ny undersøgelse viser, at der i løbet af de sidste 50 år er sket en kraftig stigning i planternes vækst. Forskerne bag undersøgelsen spår at kontinentet står overfor store forandringer i økosystemet de kommende år efterhånden som temperaturerne stiger yderligere.

Ved hjælp af borekerner fra forskellige mos-lokaliteter, kunne forskerne kortlægge de nøjsomme planters vækst gennem de seneste 150 år. Her var det tydeligt, at der for omkring 50 år siden skete et markant skifte.

“Temperaturstigninger i løbet af det sidste halve århundrede på Antarktis-halvøen har haft en dramatisk effekt på mosbankerne, der vokser i regionen,” fortæller Dr. Matt Amesbury fra University of Exeter. “Hvis dette fortsætter, og med stigende mængder isfrit land fra fortsat gletsjer-tilbagetrækning, vil den antarktiske halvø være et langt grønnere sted i fremtiden.”

Næste skridt for forskerne er, at udvide deres undersøgelser flere tusinde år tilbage i tiden for på den måde at afgøre, hvordan klimaforandringer påvirkede livet på Antarktis før mennesket havde en indflydelse.

Kilde: Current Biology

Topfoto: Matt Amesbury

 Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *