Afrika er meget større end du tror

Afrika kort

 

Selv hvis du fulgte godt med i geografitimerne, vil det måske alligevel komme som en overraskelse, at det afrikanske kontinent er større end Kina, Indien og USA tilsammen. Det er illustreret på kortet ovenfor, hvor en række lande er placeret oveni Afrika. Klik på kortet for fuld størrelse.

Svært at gøre en kugle flad

At mange af os har en forkert opfattelse af størrelsesforholdet mellem verdensdelene skyldes, at de fleste verdenskort er tegnet på en måde, så proportionerne mellem lande ikke er korrekte.

Mercator projektion
Mercator projektion. Kilde: Strebe, Wikimedia Commons.

Problemet for enhver som vil tegne et to-dimensionalt verdenskort er, at Jorden er rund. Når den tre-dimensionale jordoverfladen skal tegnes på et fladt, to-dimensionalt kort, bliver proportionerne derfor uundgåeligt forvrænget.

Ved udarbejdelsen af landkort findes der forskellige geometriske metoder til at gengive jordens krumme overflade på en plan flade – disse kaldes kortprojektioner. Den meget brugte Mercator-projektion sørger for eksempel for at kortets bredde- og længdegrader forbliver lige, og landmassernes former er korrekte. Til gengæld forvrænges landmassernes størrelse mod polerne dramatisk. Grønland ser for eksempel ud til at være større end Afrika til trods for, at Afrika i virkelighedens verden er næsten 14 gange større!

Gall-Peters projektion
Gall-Peters projektion. Kilde: Strebe, Creative Commons.

Ønsker man det korrekte størrelsesforhold mellem landområderne, kan man i stedet bruge den såkaldte Gall-Peters-projektion. Her er der til gengæld en stor forvrængning af landenes former, da landmasser omkring Ækvator bliver voldsomt udstrakt.

Hvis du er interesseret i at se en korrekt skildring af Jorden, er derfor det bedst at bruge en globus. Du kan eventuelt også bruge Google Maps. Hvis du zoomer langt nok ud, får du en “virtuel” globus, der er velegnet til at studere landmassernes korrekte størrelsesforhold.

Du kan også selv lave flere størrelses-sammenligninger mellem verdens lande på hjemmesiden thetruesize.com

 

Vidste du også at
  • Afrika er næsten 700 gange større end Danmark!
  • Kilimanjaro i Tanzania nær grænsen til Kenya er det højeste punkt i Afrika. Den 5895 meter høje vulkan har desuden Afrikas eneste gletsjer, som forskere dog forventer vil smelte på grund af klimaforandringer.
  • Der tales op imod 2000 forskellige sprog i Afrika.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *