10 fugle, du bør kende ved navn

Med en smule træning er det ikke svært at kende forskel på de mest almindelig fugle i Danmark. Det vil gøre det sjovere at iagttage fuglelivet på havens foderbræt og i naturen.
Fuglelivet i Danmark
Omkring 200 fuglearter yngler i Danmark. Derudover betyder Danmarks geografiske placering, at mange trækfugle fra Skandinavien lægger vejen forbi på deres vej til og fra det europæiske fastland, ligesom flere arktiske arter kommer hertil for at overvintre på grund af vores forholdvis milde vinterklima. I alt er der derfor iagttaget omkring 400 fuglearter i Danmark.
En række nye arter har de senere år slået sig ned som ynglefugle her i landet. Det gælder blandt andet kongeørn, nilgås og vandrefalk. Man kan ikke give en entydig grund til indvandringen, men klimaændringer kan spille en rolle for nogle af arterne.
De 10 mest almindelige ynglefugle i Danmark
Herunder kan du se de 10 mest almindelige ynglefugle, som er et godt sted at starte, hvis du vil lære mere om det danske fugleliv. Disse arter er så almindelige og vidt udbredte, at du i det meste af landet har god mulighed for at øve dig på deres navne jævnligt.
Fuglene er opført med den mest almindelige fugl først. Under billedet er angivet den estimeret bestandsstørrelse i Danmark (Kilde: Dansk Ornitologisk Forening 2014).
Solsort

Solsorten – Danmarks almindeligste fugl – ses ofte synge fra et højt sted, eksempelvis tagrygge og trætoppe. Solsortehannen kendes på den helt sorte fjerdragt og gule næb. Hunnen er mørkebrun. Længde: 25 cm. Vingefang: 34-38,5 cm.
Bogfinke

Bogfinken er på størrelse med en gråspurv. Kendes blandt andet på sine to karakteristiske vingebånd, et hvidt og et gulligt. Hannen har rødbrun krop, mens hunnens er mere grå. Længde: 15 cm. Vingefang: 24,5-28,5 cm.
Sanglærke

Sanglærken som især holder til i det åbne land, er en ivrig sanger med en karakteristisk trillen. Længde: 18 cm. Vingefang: 30-36 cm.
Musvit

Musvitten er den største af de danske mejser. Kendes let på den sorte mavestribe og det sort-hvide hoved. Foretrækker løvskov eller parcelhushaver. Længde: 14 cm. Vingefang: 22,5-25,5 cm.
Grønirisk

En kraftigt bygget finke med et næb tilpasset en føde bestående af især af frø, knopper og bær. Er olivengrøn med gule felter på vinger og hale. Længde: 14,5 cm. Vingefang: 24,5-27,5 cm
Gråspurv

Gråspurvehannen kendes som navnet antyder især på den grå isse, og derudover den sorte hagesmæk, der om sommeren breder sig ned ad brystet. Hunnen er mere ensartet brun og grå. Den danske bestand har været i kraftig tilbagegang siden halvfjerdserne. Kan forveksles med skovspurv (se nedenfor). Længde: 14,5 cm. Vingefang: 21-25,5 cm.
Skovspurv

Mange forveksler skovspurven med gråspurvehannen, men skovspurven kendes let på den brune isse og sorte kindplet. Længde: 14 cm. Vingefang: 20-22 cm.
Munk

Munkehannen har en meget karakteristisk sort kalot og grålig krop. Hunnens kalot er brun. Munkebestanden er i Danmark og resten af Nordeuropa gået stærkt frem gennem de sidste 30 år. Længde: 14 cm. Vingefang: 20-23 cm.
Tornsanger

Kend tornsangeren på dens hvide hals, gyldenbrune vinger samt for hannens vedkommende det grå hoved. Hunnens hoved er brunt. Længde: 14 cm. Vingefang: 18,5-23 cm.
Gulspurv

Især gulspurvehannen kan kendes på gule farver på hovedet og på kroppen. Der er dog stor variation i mængden af gult i fjerdragten, ligesom hunnerne er mere brunlige.Længde: 16,5 cm. Vingefang: 23-29,5 cm.
Andre nemt genkendelige fugle
Bramgås

Den let genkendelige bramgås ynglede for første gang i Danmark i 1992. Siden har bestanden gennemgået en kraftig udvikling, og den seneste vurdering er, at der nu findes omkring 2000 ynglepar i landet.
Blåmejse

Den lille blåmejse er en af de småfugle, der som regel hurtigt tager redekasser i brug. Her lægger den op til 16 æg.
Dompap

Dompap-hannen er med sin markante røde underside, grå overside og sorte kalot nem at spotte ved foderbrættet om vinteren.
Du kan læse mere om de danske fuglearter hos Dansk Ornitologisk Forening